Publicerad den

Uppdrag: säkra rätt tempererade läkemedel under transporter

Djurpharmacia läkemedel Linda

Publicerades 2024-02-09

Uppdrag: säkra rätt tempererade läkemedel under transporter

Djurpharmacia box Linda och Rickard

Djurfarmacia i Trollhättan levererar stora mängder läkemedel till bland andra privatpersoner, djuruppfödare, veterinärer och djursjukhus runt om i landet. För att säkerställa att kylkedjan hålls hela vägen och rätt tempererade vacciner och läkemedel når sina mottagare görs en omfattande validering av klimaten i olika transportlådor.

Djurfarmacia bedriver apotek, veterinärmottagning, partihandel mot apotek samt distribution till en rad olika målgrupper: privatpersoner, djurägare, djuruppfödare, livsmedelsproducenter och aktörer inom djursjukvården.

Företaget startade 2007 och har gjort en imponerande tillväxtresa. Omsättningen uppgår i dag till 420 miljoner och verksamheten sysselsätter 46 personer. I princip hela personalstyrkan är inblandad i den omfattande distanshandeln av inte mindre än cirka 17 000 varor som finns på lagret i Trollhättan.

– Vi står för en mycket stor andel av leveranser till bland andra grisproducenter i Sverige. Vi fraktar även en betydande del av medicin till får och nötkreatur över hela landet. Man vaccinerar som bekant för att minska användningen av antibiotika. Att förebygga i stället för att behandla, vilket vi är duktiga på i Sverige. Våra leveranser av just vaccin gör oss till en betydande aktör inom livsmedelsförsörjningen, konstaterar Christina Molin som är vd på Djurfarmacia.

Temperaturloggrar och kalibrering
Djurfarmacia har samarbetat med Nordtec i flera år. Nordtec har installerat ett 20-tal dataloggrar från Testo för temperaturövervakning i olika utrymmen och utför kalibrering av all mätutrustning på plats hos Djurfarmacia en gång varje år. För att leva upp till allt strängare krav från Läkemedelsverket och kunna garantera leveranser av tillförlitliga läkemedel har Nordtec nyligen anlitats för ett omfattande valideringsuppdrag.

– Vi gör detta för att kunna påvisa att vi har koll på hur vi ska packa för att hålla rätt temperaturer. Vårt distanshandelstillstånd från Läkemedelsverket ställer krav på att alla läkemedel håller rätt temperatur från oss till att de överlämnas hos kunderna. Därför gör vi en sådan här kartläggning då och då, berättar Christina Molin.

Djurpharmacia mediciner i box

Kartläggning av 36 transportlådor
Valideringen innebär att Nordtecs utsända, kalibreringschef Maria Almestål och kalibreringsingenjör Linda Wiman, tillsammans med Linda Henriksson och Rickard Fredriksson på Djurfarmacia packar inte minde 36 transportlådor i olika storlekar. Lådorna fylls med olika mängd produkter och frysklampar. En givare kopplad till en datalogger placeras i en läkemedelsförpackning i varje låda som därefter ställs i vanlig rumstemperatur, alternativt i ett varmt eller kallt utrymme för att simulera transporter med olika omgivande förhållanden. Efter 48 timmar ska loggrarna avläsas för att se huruvida temperaturerna i transportlådorna fortfarande håller sig inom de föreskrivna intervallerna på antingen +2 till +8 °C eller –20 till –30 °C (beroende på vilket läkemedel det handlar om). Detta är den mest omfattande valideringen som Djurfarmacia hittills har gjort.

– 12–18 pallburar fullastade med läkemedelspaket lämnar dagligen vår lastbrygga. Syftet med den här valideringen är helt enkelt att säkerställa oavbrutna kylkedjor – även efter längre transporter på uppemot tre dagar, säger Christina Molin och tillägger:

– Vi vill kunna garantera att läkemedlen fraktas under rätt förhållanden till våra slutkunder, oavsett säsong och omgivande temperatur.

Vilken är er största utmaning framöver?
– Att fortsätta kunna erbjuda effektiva och säkra leveranser till våra kunder. Vårt mål är inte att växa utan att behålla de kunder vi har genom att erbjuda dem hög servicegrad och säkra transporter.

– Vi flyttade för två år sedan och fördubblade våra lokaler, men behöver redan större lokaler och planerar en tillbyggnad inom några år. Vår partihandel men även övriga verksamhet ökar hela tiden successivt. Vi har ökat med 10–15 procent varje år trots att det, som sagt, inte är vårt mål. Detta får ses som ett tydligt bevis för att vår kunskap och service uppskattas och är viktig.


Djurpharmacia troll

Djurfarmacia

Verksamhet: Bedriver Apotek Trollet, veterinärmottagning, partihandel mot apotek (vilket innebär att de har hand om apotekens varulager) och distanshandel mot privatpersoner, djurägare, djuruppfödare, mjölk- och köttproducenter, veterinärer och djursjukhus. All verksamhet – butik, lager och distribution – finns i lokaler i centrala Trollhättan. Företaget har tilldelats flera priser genom åren. Vd:n Christina Molin utsågs till Årets Företagare 2023 i Trollhättan.

Mätlösning: Det avancerade mätsystemet testo Saveris 1 som erbjuder extra hög mätdatasäkerhet. Lösningen består av en basstation och ett 20-tal dataloggrar av modell testo 150 T1 som övervakar temperaturerna i apoteket och flera kyl- och frysutrymmen där läkemedel förvaras. Nordtec utför regelbundna kalibreringar av all mätutrustning på plats hos Djurfarmacia och har även gjort flera temperaturmappningar runt om i lokalerna. Det senaste uppdraget handlar om validering av temperaturer under transporter (se artikeln).

Relaterade kundberättelser

Mappning och kalibrering

Mappning säkerställer rätt temperaturer på djurapoteket

Mappning hjälper Strömberg att växa

Se alla kundberättelser

Kontaktpersoner

Maria Almestål

KALIBRERING

Maria Almestål

Ansvarsområde: Labbchef kalibrering

maria.almestal@nordtec.se
031-704 10 82