Livsmedel

LIVSMEDEL

Enade krafter mot matsvinn.

Mat hör hemma på tallriken – inte i soptunnan.

Miljarder ton mat slängs runt om i världen varje år. Faktum att så mycket som en tredjedel (!) av all mat som produceras hamnar i soporna. Tillsammans kan vi stoppa detta onödiga slöseri med resurser och pengar.

Vi drar vårt strå till stacken med mätlösningar från Testo. Deras handhållna och stationära instrument ger dig möjligheter att uppfylla aktuella lagkrav samt hålla mat fräsch i alla delar av livsmedelskedjan. Detta innebär ökad matsäkerhet som förhoppningsvis leder till minskat matsvinn, vilket inte bara sparar pengar utan också gynnar planeten.

25 års övervakning av livsmedel.
Pålitliga, noggranna och, inte minst, lätta att använda. Vi talar om dataloggrar från Testo. Sedan 1996 har dessa smarta dataloggrar övervakat och skyddat livsmedel under såväl lagring som transporter. Dygnet runt. Med varje logger får du helt enkelt 25 års erfarenhet av matsäkerhet på köpet.

Utforska även vårt erbjudande för ackrediterad kalibrering och service.

Kalibrering visar dina ”riktiga” mätvärden

Missa inte att kalibrera din mätutrustning. Det ger svar på hur dina mätvärden förhåller sig till värden från högnoggrann referensutrustning. Och innebär samtidigt att du uppfyller Livsmedelsverkets krav och kriterierna för ISO-certifieringar. Vi erbjuder ackrediterad kalibrering av en stor mängd mätstorheter. Välj mellan labb- eller fältkalibrering.

Minskning av matavfall i butiker och restauranger.

Tuffare konkurrens, ökade kundkrav, strängare lagstiftning… Butiker och restauranger upplever ett större tryck från olika håll. Som ett resultat av detta hamnar tyvärr mycket mat i soptunnan.

  • Matportioner är större än aptiten.
  • Hyllorna dignar av matvaror men kundvagnarna är inte proppfulla.
Matsvinn 20%

Mataffärer och olika aktörer inom foodservice står för 20 % av matsvinnet.

  • Vid minsta skavank ratas matvaror.
  • Brutna kylkedjor, bäst-före-datum närmar sig och matvaror förvaras felaktigt.
Matsvinn 30%

Restauranger och mataffärer kan få 30 % lägre kostnader genom att minska matsvinnet.

  • Det finns lika många orsaker till matsvinn som enkla åtgärder för att förhindra det.
  • Mätteknik kan bidra till mindre matsvinn
Matsvinn 5,12 miljoner ton

Det är ett överskott på 5,12 miljoner ton mat i matbutiker.

Tåliga noggranna mätinstrument för kraftfulla resultat.

Testos mätinstrument är testade och beprövade för att ta upp kampen mot matsvinn inom alla delar av livsmedelsbranschen. Från inkommande gods till förvaring och tillagning av mat.

Livsmedelsinstrument: ankommande gods

Ankommande gods

  • Snabb och precis kontroll av temperatur
  • Kompakt, vattentät och HACCP-godkänd

Läs mer om testo 104-IR

Livsmedelsinstrument: matberedning

Tillagning av mat

  • Mätning av frityroljans kvalitet
  • Sparar olja och pengar

Läs mer om testo 270

Livsmedelsinstrument: lagring

Förvaring

  • Kontinuerlig övervakning av lagertemperatur
  • Automatiska larm för ökad matsäkerhet

Läs mer om testo Saveris 2-T1

Säker mat hela vägen.

Mätlösningar för obrutna kylkedjor. Snabba, enkla och HACCP-godkända.

Fina, värdefulla råvaror och färdig, välsmakande mat förtjänar den allra bästa omsorgen – längs hela kylkedjan. Vi har mätlösningar för alla steg i processen. Allt från termometrar som används på ankommande gods till transportloggrar som följer med i lasten.

Livsmedelsinstrumenten kommer från Testo och är certifierade enligt HACCP-riktlinjerna. Det gör att du kan uppfylla alla gränsvärden och standarder för dina livsmedel. Och samtidigt säkerställa en genomgående hög, jämn kvalitet på både råvaror och mat.

Matsäkerhet, pokebowl

Fina råvaror kan vara allt annat än fräscha

Mat som ser fräsch ut kan i själva verket ha en för hög bakteriehalt. I vissa fall på grund av att den förvaras i fel temperatur. En annan orsak kan vara bristande hygien i hanteringen. Här nedan listar vi vanliga fel som kan leda till förstörda råvaror och oätlig mat. Hur ser det ut hos dig?

Åtta vanliga brister i mathanteringen:

  • Livsmedel håller fel temperatur eller tillagas i för låg temperatur.
  • Tillagade livsmedel förvaras för länge utan tillräcklig kyla.
  • För hög belastning i lastutrymmen medför höga temperaturer.
  • Brister hos personalen när det gäller hantering och hygien.
  • Åtskillnad mellan ”orena” och ”rena” hygienzoner funkar inte.
  • Olika typer av livsmedel hanteras inte åtskilt.
  • Råa och tillagade livsmedel hanteras inte åtskilt och lagras tillsammans.
  • Recept och manualer för tillverkning och tillagning följs inte med risk för hälsofara.

Har du koll på all hantering och alla tempererade miljöer för dina livsmedel? Längre ned på sidan kan du ladda ned en gratis fickhandbok om matsäkerhet från Testo. Handboken är anpassad för svenska förhållanden och innehåller allt du behöver veta om temperaturgränsvärden samt vad som krävs för att uppfylla HACCP-riktlinjerna.

”Vi får bra kvalitet och sparar pengar

Frityroljemätaren testo 270 är ett populärt mätinstrument för många inom livsmedelsindustrin. Så här säger Leon Greiner, vd på Stepanek Butchers: ”Sedan vi började mäta med testo 270 har vi full koll på frityroljan och kan använda den längre utan att kompromissa med kvaliteten på maten. Som ett resultat av mätningarna har vi sänkt kostnaderna för oljan med 30–40 %!”

Jobbar ständigt för dig – under varje steg i processkedjan

Oavsett om det gäller kontrollmätningar på ankommande gods, temperaturövervakning i lager eller punktkontroller och mätning av kärntemperatur vid värmebehandling… Hos oss hittar du rätt livsmedelsinstrument som uppfyller alla tänkbara behov och krav.

Ett litet urval av mätinstrument för livsmedelssektorn:

Trygg övervakning av lager

Temperaturlogger testo 174 T – sats med USB-interface

Läs mer

Automatisk backup av mätvärden – även när batteriet tar slut eller byts ut

  • Gratis proffsmjukvara för programmering av loggrar och för dataanalys ingår
  • Enkel export av data till Excel

Temperaturlogger testo Saveris 2-T1

Läs mer

Du får larm via e-post eller sms när dina gränsvärden överskrids

  • Läs av mätvärden när som helst från mobilen, surfplattan eller datorn 
  • Automatisk dokumentering av mätvärden
  • Wifi-uppkoppling

Temperaturlogger testo 175 T1

Läs mer

Praktiska funktioner för export till Excel 

  • Automatisk backup av mätvärden – även när batteriet tar slut eller byts ut
  • Minne för upp till 1 miljon mätvärden

Pålitlig övervakning under transport

Transportlogger testo 184 T1

Läs mer

PDF-mjukvara i loggern – ingen extern mjukvara behövs

  • Minne för upp till 16 000 mätvärden 
  • Driftstid: 90 dagar

Transportlogger testo 184 T3

Läs mer

PDF-mjukvara i loggern – ingen extern mjukvara behövs

  • Minne för upp till 40 000 mätvärden 
  • Enkelt att byta batteri

Temperaturlogger testo 174 T

Läs mer

Automatisk backup av mätvärden – även när batteriet tar slut eller byts ut

  • Finns med proffsmjukvara för programmering av loggrar och för data-analys
  • Enkel export av data till Excel

Effektiva punktkontroller på ankommande gods

Instickstermometer testo 103

Läs mer

Lättanvänd och noggrann mätteknik

  • Prisvärd instegsmodell
  • Kompakt, får plats i alla fickor

Instickstermometer testo 108

Läs mer

Användarvänlig med två självförklarande knappar

  • Tydlig och lättavläst skärm
  • Brett sortiment av givare

Instickstermometer testo 104-IR

Läs mer

Mät yt- och kärntemperatur med ett och samma handinstrument

  • Smuts fastnar inte på instrumentet
  • Intuitiva funktioner
  • Går att göra ren under rinnande vatten

Smidig beredning eller produktion av livsmedel

Liten och vattentät instickstermometer

Läs mer

Kan köras i diskmaskin

  • Mäter noggrant kärn- och lufttemperatur
  • Kompakt, får plats i de flesta fickor 

Frityroljemätare testo 270

Läs mer

Mät frityroljans kvalitet direkt på platsen

  • Mätningar kan göras direkt i den heta oljan
  • Egenkontroll på platsen med referensolja 

pH-mätare testo 205

Läs mer

Förstärkt mätspets, idealisk för mätningar i halvfasta ämnen

  • Underhållsfri pH-mätare tack vare gel-elektrolyt
  • Utbytbar pH-mätspets och temperaturgivare 

Du kanske också är intresserad av …

Fickhandbok om matsäkerhet

Respektera temperaturgränsvärden och uppfylla HACCP-riktlinjerna

Fickhandbok om matsäkerhet

Den här fickhandboken ger svar på vanliga frågor om livsmedel. Den är fylld med mycket intressant information samt tips & tricks om praktisk mätning.

Ladda ned

Poster om matsäkerhet

Respektera temperaturgränsvärden och uppfylla HACCP-riktlinjerna

Poster om matsäkerhet

Postern sammanfattar på en enda sida de viktigaste temperaturgränsvärdena på ankommande gods, vid lagring och värmebehandling av livsmedel.

Ladda ned

Vitbok om matsvinn

Begränsa svinn, undvik slöseri:
orsaker till matsvinn och möjliga lösningar.

Vitbok om matsvinn

Vitboken uppmärksammar matsvinnet som ett globalt problem och kommer också med tips och praktisk information för att minimera matsvinn och undvika slöseri.

Ladda ned

Mätteknik som en del av lösningen

Tips för att minska matsvinnet i matbutiker och restauranger.

Tips om matsvinn

Läs tipsen om mätinstrument som mäter temperatur
utan direktkontakt med maten, automatiserade övervakningssystem, frityroljemätare med mera.

Ladda ned