Publicerad den

Damn, vilken enkel lösning för att övervaka glasslagret

Lohilo-glasspaket

Publicerades 2022-05-11

Damn, vilken enkel lösning för att övervaka glasslagret

Lohilo-glasspaket

Kronobergs Kylteknik ser en stor potential för Celsicom Easy Connect inom livsmedelsbranschen. Det är en mycket prisvärd extra trygghet för många olika livsmedelsföretag, menar kyltekniker Marcus Danielsson. En av dem är Lohilo som låter två smarta mätboxar övervaka företagets 1 200 kvadratmeter stora huvudfryslager med proteinglass, däribland storsäljaren Damn.

– När vi hörde talas om Celsicom-systemet verkade det nästan för enkelt för att vara sant, berättar Caroline Andersson, Supply Chain Manager på Lohilo.

Det är just enkelheten att installera och driftsätta mätboxarna samt användarvänligheten som, enligt Marcus Danielsson, gör Celsicom Easy Connect till en tilltalande lösning för många inom livsmedelsbranschen. Det är en målgrupp som han och kollegorna på Kronobergs Kylteknik känner till väl. Närmare hälften av kyluppdragen de utför är hos livsmedelskunder.

– Celsciom Easy Connect är perfekt för små och medelstora livsmedelsföretag som har uppemot 10–15 objekt som de behöver få indikationer på om temperaturerna skjuter i höjden. En restaurang kan till exempel snabbt och enkelt få övervakning av kyl- och frysrum där deras stora värden finns.

– För restauranger underlättas också egenkontrollen, vilket innebär att de en gång varje dag ska kolla och anteckna temperaturen i varje kyl- och frysutrymme. Med Celsicom Easy Connect behöver de bara gå in och kolla i loggningshistoriken.

Du får väldigt mycket för pengarna!

Caroline på Lohilo uppskattar att kunna se både
historik och livetemperaturer för fryslagret.

Caroline Andersson

Supply Chain Manager på Lohilo

Extra säkerhet med sms-larm
Att mätboxarna är, som sagt, enkla att installera är något Marcus påpekar flera gånger under samtalet. Eftersom boxarna sänder alla data själva behöver man inte heller gå in i kundens WiFi-nätverk, vilket är en fördel eftersom allt fler företag blivit restriktiva med att släppa in externa aktörer i sina nätverk.

En eller flera mätboxar kan också adderas till ett befintligt styrsystem som en extra säkerhet och skicka automatiska sms-larm om angivna gränsvärden överskrids. Dessutom och nog så viktigt: Celsicom Easy Connect är en väldigt kostnadseffektiv lösning, understryker Marcus Danielsson.

– Dessutom får du väldigt mycket för pengarna. För låt säga två Celsicom Easy Connect-boxar betalar du knappt 40 kronor i månaden. Alternativa övervakningslösningar på marknaden kostar betydligt mycket mer.

Det var det låga priset kombinerat med enkelheten som fångade Lohilos intresse. Företaget, vars huvudkontor och lager finns i logistikområdet Nylanda strax utanför småländska Växjö, marknadsför proteinglass som rönt stort intresse både i Sverige och i länder som Finland, Storbritannien och Kina. Glassen tillverkas av externa producenter och lagras sedan i Lohilos eget stora frysrum som består av ett djuplager med 1 200–1 400 pallplatser och ett plocklager med cirka 100 pallar.

– Det är oerhört viktigt för oss att ha bra kontroll på våra temperaturer, säger Caroline Andersson, Supply Chain Manager på Lohilo.

Caroline berättar att Lohilo tidigare hade ett övervakningssystem med kontankortslösning, men tyckte att detta var lite krångligt och bestämde sig därför att kolla efter en smidigare lösning. Lohilo tog kontakt med Kronobergs Kylteknik som presenterade flera system som dock innebar ganska kostsamma installationer och som därför inte var aktuella.

– Sedan kom de med förslaget om Celsicom Easy Connect som var en väldigt enkel lösning som samtidigt inte medförde några stora kostnader för oss. Vi får en bra överblick med allt samlat på ett och samma ställe med både tillgång till historik och livetemperaturer.

Celsicom Easy Connect är extra värdefullt just nu nu för Lohilo eftersom de ska certifiera sig för att uppfylla kriterierna för standarden BRC Storage and Distribution där, just det, kontinuerlig temperaturkontroll är en viktig punkt.

Vad är den optimala temperaturen för förvaring av glass?
– Temperaturen i glasslagret bör helst ligga på minus 23 grader. Då mår glassen som allra bäst och behåller alla sina egenskaper. Man brukar säga att glass smälter vid minus 18. Den blir inte direkt dålig då, men om temperaturen håller sig där ett tag och om det kanske till och med blir lite varmare, så kan det bildas iskristaller vilket gör att kvaliteten på glassen blir sämre.

Kyltekniker Marcus prisar enkelheten att installera och driftsätta Celsicom Easy Connect.

Lohilo har satt gränsvärdet för larm till minus 18 grader. Om temperaturen uppnår detta värde skickar Celsicom Easy Connect ett larm direkt till både Caroline och Kronobergs Kylteknik, så att felet snabbt kan åtgärdas för att förhindra att den varmare temperaturen påverkar glassen.

Hur ser trenden ut för era glassar?
– Vi har haft en väldigt stadig och hög tillväxt för våra proteinglassar. Inte minst när det gäller vår storsäljare Damn som är en vaniljglass med karamellkulor och ett täcke av choklad, säger Caroline.
Hon berättar att efterfrågan är så stor på Damn att glassen knappt hinner landa i fryslagret innan den går ut igen för leveranser till butiker över hela landet. Förutom att den är försvinnande god, tilltalas också allt fler av att den är nyttig och har hög proteinhalt.

– Damn och våra andra glassar säljs i mindre förpackningar. Tanken är att man i princip ska kunna äta en glass om dagen utan att känna att man har ätit onyttigt. Dessutom innehåller våra glassar också nyttigheter som kollagen, ett ämne som är bra för huden och håret. Glass som är välgörande för både det inre och yttre – framgångsreceptet för Lohilo.

Relaterade kundberättelser

Livsmedel

pH-värdet viktigt för hårdost i världsklass

Rätt ingredienser säkerställer goda bröd och kakor

40-årsjubileum för goda glädjespridare

Se alla kundberättelser

Kontaktpersoner

Thomas Ottosson

KUNDSERVICE OCH FÖRSÄLJNING

Thomas Ottosson

Ansvarsområde: Industri och stationära
applikationer

thomas.ottosson@nordtec.se
031-704 10 87
031-704 10 70

Jens Åkervall

VD

Jens Åkervall

jens.akervall@nordtec.se
031-704 10 80
031-704 10 70